Menu
‘Als je ondernemen wilt, moet je lef tonen!’ Interview Kvk

‘Als je ondernemen wilt, moet je lef tonen!’ Interview Kvk

Met vechtlust en incasseringsvermogen maakte Marichelle de Jong van haar passie een bedrijf

Marichelle de Jong, voormalig Europees bokskampioen, opende in november 2017 TYR Boxing in Rotterdam, dé bokshoofdstad van Nederland. In een stoer, stijlvol pand in de wijk Ommoord vertelt ze hoe ze van haar passie een bedrijf maakte.

Gewoon doen
Op een muur van haar boksschool staat levensgroot het motto: If your dreams don’t scare you they aren’t big enough. Dit motto van Muhammad Ali is Marichelles drijfveer. Het starten van een eigen boksschool is een hele stap, maar doorzetter Marichelle gelooft in zichzelf. ‘Ik heb wel voor hetere vuren gestaan in mijn topsportcarrière, ik ben het gewoon gaan doen.’ Ze financierde de boksschool helemaal zelf en werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om haar droom waar te maken. ‘Als ik hier om me heen kijk ben ik trots, ik heb het allemaal zelf gedaan.’

White Collar Boxing
Marichelle was 34 toen ze besloot dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. ‘Ik wilde stoppen met boksen op mijn hoogtepunt en ging lesgeven bij de bekende Rotterdamse boksschool Van ‘t Hof. Ik hoorde over White Collar Boxing, een van oorsprong Amerikaans concept. White Collar Boxing is een intensieve training voor ondernemers en managers. Doel: je grenzen verleggen, je conditie verbeteren en netwerken met andere professionals. In Ierland was dit al heel groot, ik had daar goede contacten en ben gaan praten. Zo is White Collar Boxing Nederland ontstaan.’

Incasseren en weer doorgaan
Ondernemen is vallen en weer opstaan. De onderneemster kijkt er op haar eigen manier naar. ‘Ik ben eigenlijk dankbaar voor de tegenslagen. Hoe meer klappen ik kreeg hoe sterker ik werd. Ik wilde terugkomen, het tegendeel bewijzen. En kijk waar ik nu sta!’

Gunfactor
Marichelle heeft een groot netwerk opgebouwd. Haar wilskracht dwingt respect af, mensen gunnen haar het succes en helpen haar graag op weg. Ondernemers geven advies bij belangrijke beslissingen en ze kreeg veel hulp bij het verbouwen en inrichten van het pand. ‘Mijn tip voor andere startende ondernemers: verzamel de juiste mensen om je heen maar blijf wel dicht bij jezelf, ga recht op je doel af en volg je gevoel.’

Knokken tegen lymfklierkanker
Dit jaar organiseert Marichelle voor de 5e keer het White Collar Boxing Event. Rotterdamse ondernemers gaan met elkaar op de vuist om geld op te halen voor de strijd tegen lymfklierkanker. Vorig jaar is er 66.000 euro bij elkaar geknokt en de onderneemster wil dat zeker gaan evenaren of overtreffen. De opbrengst gaat naar Lymph&Co, een initiatief van Bernard van Oranje. Het fonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar lymfklierkanker en wil meer aandacht genereren voor deze vorm van kanker.

Stap voor stap
Marichelle heeft veel ambitieuze plannen maar is ook realistisch. ‘Ik zou wel meer willen doen dan alleen geld doneren. In de toekomst wil ik patiënten revalideren, helpen weer fit te worden. En ik wil aan de slag met de ouderen hier in de wijk. Ik wil daar een mooi sociaal project van maken. Maar je moet niet te veel tegelijk willen, stap voor stap moet je het doen.’

Klik hier voor interview van KvK